Coaching

A coach szó jelentése edző, a coaching jelentése pedig edzés. A fogalom eredetileg a sportban volt használatos. Ahogyan a sportban az edző edzi a sportolót és próbálja segíteni abban, hogy egyre jobb eredményeket érjen el, úgy „edzi” az ügyfelét a Coach az üzleti és a magán életben is.

A saját problémánkra, elakadásunkra sokszor nincs olyan rálátásunk, mint egy külső – a történésbe nem belevonódott – személynek. Nem vesszük észre a dolgok negatív hatásait, de sokszor a pozitívokat sem. A Coach feladata, hogy segítsen ezen dolgok és érzések felszínre jutásában, rávilágítson egy új nézőpontból, kibillentsen a megrekedt élethelyzetből, és kérdéseivel, módszereivel segítsen megtalálni a már benned rejtőző megoldást.

A coaching folyamata

A coaching folyamatok milyenségét nem lehet egységesen és előre meghatározni. Ugyanis ugyanarra a problémára nem mindenkinek ugyanaz a megoldás a megfelelő, így a coaching folyamat is ügyfelenként más és más lehet. A Coach vezeti és határozza meg, hogyan
zajlanak az egyes ülések úgy, hogy a lehető legjobb eredményt érjen el ügyfelénél.

Az első coaching ülés

Az első alkalommal biztosan számíthatsz arra, hogy megkérdezzük mi az, ami elhozott hozzánk és mi az, amit elvársz a coaching folyamattól. Fontos, hogy megnézzük azt is, hogyan tudunk együtt működni. Egymás rezgésére reagáló lények vagyunk, jó, ha tudunk együtt is rezegni a kölcsönös bizalom kialakítása érdekében. Az első ülés alapján el tudod majd dönteni szeretnél e velem dolgozni, megfelel e az energiám és az élethez való hozzáállásom, meg tudsz e benne bízni.

Célkitűzés

Fontos, hogy közösen kitűzzünk egy célt, amit el szeretnél érni, legyen ez például egy már régóta halogatott feladat elvégzése, egy helyzet vagy konfliktus lehetséges megoldásainak megtalálása, egy rossz szokás vagy a már téged nem szolgáló viselkedési forma elhagyása, a
nőiesség és a női minőség felébresztése. Az is lehet, hogy pont a célkitűzés lesz a témád, és ennek szenteljük az üléseket, hogy a sok lehetőség közül meglásd, mi az, ami számodra a legfontosabb.

Hány ülésre van szükség?

A coaching ülések mennyisége rajtad múlik. Motiváló hatása lehet annak, ha kitűzzük, hogy például 8 alkalommal szeretnél jönni, és így meg tudjuk nézni, hogyan sikerült az alkalmak elteltével megközelítened, illetve elérned a kitűzött célodat. Az is lehet, hogy már a harmadik alkalommal teljesen rálátsz elakadásod miértjeire és ezeket orvosolni tudod életedben, így nincs szükség következő találkozásra e témáddal kapcsolatban.

Az életünket csak úgy tudjuk uralni, ha megismerjük önmagunkat és megértsük működésünket. Ne a „vak sors” irányítsa életedet, hanem irányítsd te a sorsodat!