Gyermek-kamasz-ifjúsági programok

Érzelmek – Konfliktusok – Döntések – Tükrök

Interaktív dramatikus gyerekfoglalkozás 5-12 éveseknek és szüleiknek

 Július 1 és 3-a között beköltöznek történeteink a Csilibe. A IX. Országos Playback Színházi Találkozón a szervezők várnak mindenkit, aki az improvizációs színház iránt érdeklődik. A playback improvizáció annyiban tér el a ’Beugró’ típusú improvizációtól, hogy itt a nézők történeteit játsszák vissza a színészek egy játékmester és egy zenész közreműködésével.

 Minden történetnek, amit őrzünk magunkban, jelentősége van. Legyen szó ünnepről, nevetésről vagy éppen szomorúságról, fájdalomról. A playback segít közelebb jutni ahhoz, miért is olyan fontos ez a történet, és újraélni az örömet, vagy éppen könnyíteni a fájdalmon.

 A Találkozó szervezői idén szeretnék, hogy a legfiatalabbak is megismerkedhessenek a műfajjal, és akár szüleikkel közösen gazdagodjanak egy maradandó élménnyel. Közös eszközt találva az érzések kifejezéséhez és megéléséhez.

 A gyerekeknek szóló foglalkozásokat Tóth Márta drámapedagógus vezeti tanítványai közreműködésével. 

 Pénteken, szombaton és vasárnap különböző témákra fókuszálnak, melyek a gyerekek és a felnőttek számára is fontos kérdések. Az alkalmakra külön-külön, és együtt is lehet jelentkezni.

 A foglalkozások során a résztvevők maguk is használják a playback eszközeit improvizációs és drámajátékokon keresztül. Anyagok, hangszerek segítségével kerülnek közelebb ahhoz, hogy érzéseiket jobban megismerjék, egymás számára is visszatükrözzék.

 Célcsoport: 5-12 éves korosztály, egyedül vagy szüleikkel, nagyszüleikkel

Házigazdák: Tóth Márta tanító, drámapedagógus és tanítványai

 

Időpontok:

július 1. péntek: 16:00-18:00

július 2. szombat: 14:00-16:00 

július 3. vasárnap: 10:00-12:00

 

Témáink: 

Péntek – Konfliktusaim és ami mögötte van

Megélt konfliktusaink kerülnek fókuszba. Megvizsgáljuk, hogyan kerülünk ilyen helyzetbe, milyen érzésekkel küzdünk közben, és hogyan forgathatjuk vissza az idő kerekét.

Szombat – Döntsek? De hogyan?

Komplex dráma segítségével egy történet szerepeibe lépve döntéseinket tudatosítjuk, megvizsgáljuk, hogyan lehetünk úgy tekintettel másokra is, hogy közben nem adjuk fel magunkat.

Vasárnap – A versek lelkünk tükrei

Megfigyeljük, hogyan hatnak a versek érzékszerveinkre, hogyan idézik fel hangulataink, saját történeteink.

 Kamaszoknak

 

Szombat –Workshop 

14.30 Kölcsey Ferenc Gimnázium playback szakköre – Szeghő Borbála – társvezető

”Változás” – Playback elemek a kamasz csoportokkal való találkozásokban

Változás – ahogyan mi magunk változunk, ahogy változik a környezetünk, ahogy változik, amire vágyunk, ahogy kapcsolódunk. Együtt figyelgetjük, milyen most itt találkozni, szóba állni. Meghallgatni és megosztani, közeledni és oldódni, történetekkel kapcsolódni, hatni egymásra. Ízelítő alkalom abból, ahogy Somogyi Beával és a Kölcsey Ferenc Gimnázium IMPRO szakkörével használjuk a playback-színház elemeit és alapelveit az egymással való találkozásban, és abban, amikor csoportként más közösségekkel találkozunk, kapcsolódunk. Ráhangolás, alkalmazott playback, visszajátszást alkalmazó technikák

 

2022. július 3. vasárnap 13.15 KAVICSOK előadás

 Bemutatkozik a KAVICSOK társulat:

 A KAVICSOK egy serdülőkorú fiatalokból álló társulat mely a playback színjátszás okán és ürügyén rendszeresen összegyűlik, hogy nagyon jól érezzük magunkat egymással, illetve némely tulajdonságaink terén bizonyítsuk fejlődőképességünket.

Ehhez szükségünk van más közösségekre, illetve egyénekre, akik jelenlétükkel, figyelmükkel, esetlegesen történeteik megosztásával segítenek minket azon a rögös úton, hogy gyakorolhassuk a másik emberre figyelést, empátiát, illetve önmagunk megismeréséhez való közelebb kerülést.

Cserébe megpróbálunk szórakoztatva átadni valamit saját személyiségünkből, látásunkból, iróniánkból és öniróniánkból, a tőlünk megszokott nyíltsággal és őszinteséggel.

Ha felkeltettük érdeklődésedet, szeretettel várunk előadásunkon!

Társulatvezető: Csillag György.