Pszichodráma

Csoport indulás Csoport vezetők
Január 22 – Jelentkezés lentebb Szakács Barbara, Mályi Gábor
Február 15 (haladó csoport) – Jelentkezés. => Itt Szakács Barbara, Zánkay András

Pszichodráma csoport indul, január 22-én a belvárosban, havi egy hétvégi napon.

Többek között ezekre is választ kaphatsz:

  • Mik a saját hajtóerőim, mik az erőforrásaim, ahhoz, hogy éljem az életemet?
  • Milyen lépéseket kell tennem, hogy elérjem kitűzött céljaimat?
  • Illetve mik akadályoznak az előrelépésben illetve a változtatásban?
  • Milyen jövőt képzeltem el magamnak, és ahhoz képest, hogyan állok most?

Csoportomban a pszichodráma önismereti módszere segítségével választ találhatsz a benned feszülő személyes kérdésekre.

A csoportüléseket havonta 1 alkalommal szombati napon lesznek. 9 -18.00 óráig, a belvárosban.

A csoporthoz való csatlakozás előtt a vezetőkkel személyes interjú keretében találkozol.

Egy alkalom díja/ 10 *45 perc: 16.000 Ft/alkalom

Jelentkezés:

Szakács Barbara mentálhigiénés szakember, pszichodráma vezető, monodráma tanácsadó jelölt
Email: szakbarbara@gmail.com,
Telefon: +36 70 708 66 99,

Mályi Gábor drámapedagógus, pszichodráma asszisztens
Email: malyigabor@gmail.com,
Telefon: +36 30 238 3584

Helyszín: Oktogon, Teréz krt. 10.

A csoporton való részvétel a Képzési Rendnek megfelelően a pszichodráma asszisztensi képzés előfeltételének első vagy második részeként 120 órában beszámítható.

Riport Szakács Barbarával a Pszichodrámáról és a Playback színházról:

Jelentkezés az alábbi mezők kitöltésével:


  A Pszichodrámáról

  A pszichodráma módszerét Jacob L. Morenonak (Bukarest, 1889-1974) orvos, pszichiáternek köszönhetjük. A pszichodrámát betegeknél és egészséges embereknél is alkalmazzák. Most a továbbiakban egy önismereti csoport működését fogom bemutatni mert a kutatásban is azt fogom használni. Egy pszichodráma folyamat általában 150 órát foglal magában, havi egy nap, egy nap általában 10-18 óráig tart. Csoport létszám 8-18 fő között szokott lenni.

  Egy nap felépítése általában bemelegítéssel kezdődik, aztán következik a bejelentkező kör, majd a játék kiválasztása, ezt követően maga a játék(ok), játék után a visszajelző kör. A nap végét a zárókör adja. A bemelegítés lényege, hogy a testünkkel és lelkünkkel is megérkezzünk a pszichodráma ülésre, majd elmondjuk, milyen jelentős esemény történt velünk az előző alkalomhoz képest, és elmondjuk van-e olyan témánk, amire szeretnék ma ránézni egy játék keretében. A játékosokról az egész csoport dönt.

  A játékot úgy kell elképzelni, hogy a protagonista (akinek a témáját feldolgozzuk) elmeséli, mi az amire keresi a válaszokat, megkeressük a legaktuálisabb eseményt azzal kapcsolatban. Majd felépítjük a jelenetet: hol, mikor játszódik az esemény, kik a résztvevők. Eljátsszuk a jelenetet, amit újabb előbukkanó jelentek követhetnek. Addig megyünk el, amíg csak tudunk a téma felfejtésében. A folyamatot a pszichodráma eszközeivel csináljuk végig: szerepcsere, duplázás, tükörtechnika, belső hang ect. A játék után az összes résztvevő elmondja, történt-e már vele hasonló, mint a protagonistával, a játékban résztvevő (antagonisták) szereplők visszajelzést adnak a szerepükből. Nagyjából így épül fel egy átlagos nap. A pszichodráma hatóerői a spontaneitás és a kreativitás kibontakoztatása, és maga a szerepcsere megadja azt a lehetőséget, hogy szempontot váltsunk, hogy megértsük a körülöttünk élőket és a saját működésünket is. Ezen kívül még számos technikát alkalmazunk: imaginációkat, identifikációt, mozgásos játékokat, playback technikát.