Segítő konzultáció

Segítő konzultáció

Carl R. Rogers így fogalmaz: „Tapasztalataim alapján fokozatosan arra a következtetésre jutottam, hogy rejtetten vagy nyilvánvalóan, de mindenkinek megvan az a belső képessége, hogy egy érettebb állapot felé fejlődjön.” Minden élő organizmusban van egy tendencia, hogy kiteljesítse a benne rejlő lehetőségeket, ez az életnek nevezett folyamat igazi természete.

Ennek három feltétele van Rogers szerint:

A hitelesség. „Azt hiszem a kapcsolatban a terapeuta valódisága a legfontosabb tényező. Amikor a terapeuta természetes és spontán, akkor látszik a legeredményesebbnek. … az a hatékony terapeuta, aki képes az adott pillanatban nyíltan, a lehető legmélyebb szinten önmaga lenni. Talán semmi másnak nincs jelentősége.” (Rogers 1973)

Feltétel nélküli pozitív értékelés. A terapeuta feltétel nélkül fogadja el a klienst, ne legyenek elvárásai, semmiképpen sem kontrollálja őt. Hagyja, hogy szabadon beszéljen a saját megszokott stílusában. Éreztetnie kell vele a teljes elfogadást, és mindenképpen pozitívan kell értékelnie, akkor is, ha nem ért vele egyet.

Empátia. A terapeuta képes belelépni a kliens érzésvilágába, észlelésvilágába, és onnan bármikor ki tud lépni. Ezáltal ítélkezés nélkül érzékennyé válik az illető érzelmeire, hangulatára, félelmeire, dühére, mindenre, amit ő átél. Ennek a három feltételnek ereje abban rejlik, hogy mindhárom jelen van, és együttesen fejtik ki hatásukat a kliens érdekében.

 

Sorstárs konzultáció

Hamarosan…

A sorstárs konzultáció célja, hogy bármikor egy sorstársra lelj. Ha elakadtál, nehezebb időszakon mész át és csak beszélnél valakivel, nem szeretnél pszichológushoz vagy egyéb segítőhöz menni, akkor tudj beszélni egy külső objektív emberrel, aki meghallgat, nem minősít és akár segíteni is tud. Egy sorstárs ott van veled, figyel rád és elmondja a saját tapasztalatait, amelyek esetleg neked is segíthetnek.